Duurzaamheid

Het lastige aan het woord duurzaamheid in het Nederlands is dat het eigenlijk twee betekenissen heeft. Het betekent sustainable, dat een proces te onderhouden is over tijd. En het betekent durable, dat iets de tand des tijds kan weerstaan en jarenlang kan meegaan. Beide definities hebben daarentegen toepassing op mijn producten.

In mijn zoektocht naar de beste leerleveranciers is duurzaamheid ontzettend belangrijk voor mij. Ik wil dat het leerlooi proces zo duurzaam mogelijk is geweest. Vanuit mijn opleiding als Industrial Design Engineer zie ik hoe we moeten innoveren en een knop moeten omgooien in onze mindset om een zo duurzamere mogelijke wereld te creëren. Je bent misschien bekend met de grote looigaten in derde wereldlanden waar de arbeidsomstandigheden slecht zijn. Zo'n industrie is niet houdbaar en wil ik niet ondersteunen. Voor mij moet leer zo lokaal mogelijk worden gemaakt op een duurzame manier. Hier zijn keurmerken voor en ben ik altijd in zoektocht naar de beste leverancier. 

Mijn producten zijn ontzettend duurzaam. De prijs is misschien hoger dan een massa geproduceerd product uit China maar in dit geval is goedkoop echt duurkoop.

"Een van mijn producten kan jaren, zelfs generatieslang worden gebruikt."

Mijn producten zijn ook makkelijk te repareren. Hierdoor hoef jij maar een keer een product van mij te kopen en ben je daar ontzettend lang zoet mee. Je hoeft nooit meer een zelfde product te kopen en iets weg te moeten gooien.  

Tijdens het maakproces probeer ik zoveel mogelijk van de huid te benuttigen. Ik zorg dat ik zo min mogelijk van de huid versnijd en gebruik de reststukjes voor kleinere projecten. Zo respecteer ik het materiaal zo veel mogelijk en haal ik alles eruit wat erin zit.