Passie voor leer

Ik werk graag met steviger koeien leer omdat het fijner is om mee te werken. Je hebt verschillende manieren om leer te maken, zelf ben ik groot fan van plantaardig gelooid leer, leer dat gemaakt wordt op basis van natuurlijke materialen bijvoorbeeld boomschors. Hierdoor krijg je een heel natuurlijk product. In mijn optiek moet leer zo natuurlijk mogelijk zijn. Geen printen in het leer gedrukt, geen plastic over het leer gespoten en zo weinig mogelijk finishes. Hierdoor kan het veel langer meegaan. Ook zie je meer van de koe, je ziet de rimpels, de insectenbeten en littekens zitten. Dit draagt bij aan het verhaal.

"De huid heeft al geleefd, ik maak er een mooi product van en vervolgens kan het met jou verder leven." 

Ik gebruik de bovenlaag van een huid. Hier halen mijn producten hun kracht uit en zal het niet gaan scheuren. Suede is bijvoorbeeld de laag onder de bovenlaag en heeft niet de compacte vezelkracht om, indien goed verzorgd, voor generaties mee te gaan. Leer laat zien dat het gebruikt is. Het wordt donkerder en gaat zich vormen naar jouw gebruik. Door zonlicht, de regen, het vet van je handen wordt het leer ouder met jou. Het ontwikkelt patina, zoals dat heet.

Ik ben nog in zoektocht naar leerleveranciers. Ik vind de relatie tussen mij en waar mijn leer vandaan komt erg belangrijk. Ik wil weten waar het leer vandaan komt en hoe de productieomstandigheden waren. Ik wil die transparantie om zo kwaliteit te kunnen garanderen in het eindproduct. Ik merk bij mezelf dat het materiaal echt van goede kwaliteit moet zijn, anders vind ik het maakproces veel minder plezierig omdat ik weet dat het materiaal niet zal kunnen opboksen tegen het gebruik.