Vakmanschap

Het gehele proces van het maken van leren accessoires gaat door mijn handen. Vanaf het selecteren van het beste leer, het snijden, het schaven zodat de randjes niet te dik worden, het slaan van de gaatjes (om te stikken of voor gespen, knopen of klinknagels), het vaststikken, het afwerken van de randen en het onderhouden van het leer. Alles passeert mijn handen en ik zie hier elk detail. Ik ben perfectionistisch en doordat ik dicht op het proces zit kan ik de kwaliteit goed waarborgen

Leer is ontzettend veelzijdig en ik weet hoe leer reageert op bepaalde technieken. Andere technieken die ik beheers zijn bijvoorbeeld tekeningen maken in het leer door "leather carving" de Amerikaanse manier van leer decoreren. Of het mouleren van leer door het heel nat te maken en in een vorm vast te zetten waardoor het die vorm vasthoud als het weer opdroogt. 

Ik doe alles met de hand. Ik ben dus niet afhankelijk van elektriciteit in mijn werkplaats. Daarnaast is het met de hand stikken veel sterker en duurzamer dan dat je ooit met een naaimachine zal kunnen bereiken. Het is ook veel makkelijker te repareren. In mijn ontwerpen kijk ik ook naar de repareerbaarheid van de producten. Het leer zelf is een ontzettend stevig en duurzaam materiaal, maar de garen zullen naar verloop van tijd losraken. Dit kan jaren duren, maar na die jaren is jouw product nog makkelijk te repareren. Kortom, ik maak mijn producten op echt ambachtelijke wijze.

Bij een vakman hoort een bepaalde mindset. Het is de mindset om te streven naar perfectie en een foutloos product te maken maar deze zoektocht naar perfectie zal nooit volledig zijn. Er is altijd ruimte voor verbetering en dat is precies de mindset van een vakman. Het streven naar de hoogst mogelijke kwaliteit haalbaar, maar er vrede mee hebben dat perfectie nooit behaald zal worden. Het laat mij als vakman groeien en blijven groeien. Ik sta open om nieuwe dingen te leren maar vooral ook mezelf te blijven verbeteren in technieken.